Internationalt samarbejde på Danske præmisser

Danmark skal ledes fra Danmark

Borgernes Parti er ikke et protektionistisk parti, der ønsker Danmark skal lukkes inde i en kuppel. Vi er tilhænger af frihandel og et frugtbart samarbejde nationer imellem. Udvekslinger mellem nationer og folk har igennem historien været en drivende faktor i civilisationers udvikling.

Men vi ser kritisk på den globale tendens, hvor beslutninger, kompetencer og love, flyttes længere væk fra borgerne og deres nationalforsamlinger.

 

WHO og WEF

De senere år har vi set, hvordan store, globale organisationer som WHO og WEF i stigende grad søger at få indflydelse på politiske beslutninger i deres medlemslande. Det gælder på emner såsom klima, immigration og økonomisk politik samt det seneste forsøg på at gennemføre en global pandemitraktat, der – hvis den var blevet underskrevet – potentielt kunne have givet WHO udstrakte beføjelser.

Da både WHO og WEF styres af ikke-folkevalgte ledere og bestyrelser, mener vi ikke, at de skal have nogen form for beslutningskompetence i Danmark. Det ville være at gå imod demokratiets grundlæggende principper og vores nationale suverænitet.

Vi mener, at Danmark skal ledes af danskerne; af danske politikere i et så nært demokratisk samarbejde med den danske befolkning som muligt og ikke dikteres af globale organisationer med uigennemskuelige, socialistisk-inspirerede dagsordner.

 

EU

Borgernes Parti støtter tankerne om frihandel og gode fælles beslutninger om fjernelse af unødig bureaukrati, som gør det lettere at drive virksomhed. Det er desværre meget langt fra det EU vi ser i dag, hvor stadig flere beslutninger bliver rykket fra landenes nationale parlamenter til Bruxelles. Det er en udvikling vi ser med stor alvor på. Vi mener derfor at Danmark skal gøre brug af den såkaldte nærhedsprincip paragraf i langt højere grad.

Det er ikke folketinget, men befolkningen der træffer beslutning om Danmarks rolle i EU. Hvis den danske befolkning ønsker at udtræde af EU, vil det være op et samlet folketing at respektere borgernes beslutning, og sikre, at man ikke træde ud i det uvisse, men at man inden en potentiel folkeafstemning, har opsat klare og konkrete foranstaltninger, som vil definere regler, love og frihandel med EU zonen.

 

NATO

Danmarks sikkerhedssituation skal fortsat være forankret i NATO. Derfor skal vi selvfølgelig leve op til de fælles aftaler om størrelsen på medlemslandenes forsvarsbudgetter. Det har været en skamplet på dansk politik at skiftene regeringer har insisteret på at køre på frihjul. Det er essentielt for NATO’s styrke og funktion, at NATO bevares som en forsvarsalliance, og ikke bliver til et udenrigspolitisk aktivistisk værktøj.

FN

I Borgernes Parti ser vi med stigende bekymring på den aktivistiske dagsorden, som FN indtager. Vi anerkender FN’s historiske betydning, men FN’s nuværende retning og fokus, gør at FN, som samlende verdensorganisation i hastige skridt mister sin relevans. Når man sætter tydeligvis diskriminerende nationer, som Iran og Saudi-Arabien til at lede organisationer om kvinders rettigheder, så mister disse organer deres troværdighed. Hvis FN i den nye omskiftelige verdensorden, stadig skal kunne spille en nyttig og relevant rolle, så mener vi i Borgernes Parti, at FN skal gentænkte og vende tilbage til dets oprindelige virke og formål.

 

Udviklingsbistand

I Borgernes Parti ønsker vi mere direkte demokrati. Derfor ønsker vi at ændre den nuværende praksis med 0,7% af BNP, der hvert år bruges på udviklingsbistanden, til et tilvalgssystem.

Hvis man ønsker at bidrage til udviklingsbistanden, så kan man på sin forskudsopgørelse markere dette, på lignende måde som med folkekirken. Alle, der ønsker at støtte, kan dermed gøre det med fx 0,5%, 1% eller 2% af deres årsindtægt, og vi frigiver over 20 milliarder på statsbudgettet årligt.

Og ønsker man at bidrage med mere eller blot ikke gennem sin skat, så kan man jo stadig støtte direkte til de forskellige organisationer, der arbejder på området.

 

Marrakeshaftalen

Det kan siges meget kort. Der er ingen gyldig årsag til hvorfor Danmark skal være blandet ind i denne aftale, og derfor skal vi selvfølgelig udtræde.